Nachtfotografie tips

Fotograferen in het donker.

Het lijkt een onmogelijk zaak, maar je kan er best leuke resultaten mee behalen. Wel hebt je een klein beetje ervaring nodig, maar dit artikel helpt je hopelijk een stuk op weg.

Voorbereiding.

Als je voor het eerst in de schemering of in het donker gaat fotograferen. Om gevoel te krijgen voor de juiste belichting. Begin daarom de eerste keer korte tijd voor zonsondergang.

Zet de belichtingsmeter op de automatische stand, bijvoorbeeld diafragmavoorkeuze en maak meerdere opnamen bij hetzelfde diafragma. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de sluitertijd steeds langer.

Centrum Leer

Als het geheel donker is kan de belichtingsmeter geen sluitertijd instellen die lang genoeg is om de opname juist te belichten. De sluitertijd begint dan te knipperen in de zoeker. De maximale sluitertijd varieert per camera, bij sommige camera merken kan deze oplopen tot wel 30 seconden. Voor het instellen van de juiste belichting schakelen we nu over op tijdopnamen.

Tijdopnamen.

Iedere dLSR camera heeft een modus waarmee je tijdopnamen kunt maken, ook komen die functies voor bij de kleine handzame camara. Naast M (manual), Av of F (diafragma voorkeuze) en Tv of S (sluitertijdvoorkeuze), vind je in het menu de optie B (bulb). Dit is de stand waarbij de sluiter net zo lang open blijft staan als dat je de ontspanknop ingedrukt houdt.

Om een lange tijd te belichten kun je beter een draadontspanner gebruiken, dit voorkomt trillingsonscherpte. Tellen van secondes kan, maar dit is redelijk onnauwkeurig. Veel merken bieden een draadontspanner aan voorzien van elektronica, waarbij je de gewenste belichtingstijd in kunt stellen. Zo ben je er zeker van dat exact de juiste tijd wordt aangehouden bij het openen van de sluiter.

Na de laatste opname die je nog met de belichtingsmeter kunt maken, neemt de hoeveelheid beschikbaar licht zeer snel af.
Was de langste sluitertijd tijdens de laatste opname met diafragmavoorkeuze nog 30 seconden, dan kun je de sluitertijd verdubbelen, de tijd bij de eerste tijdopname gaat dan naar 1 minuut.

Verdubbel daarna de tijd opnieuw, dus 2 minuten, 4 minuten, enzovoort. Als het echt heel donker is en er bijvoorbeeld ook geen sterren aan de hemel staan, kan de belichtingstijd wel oplopen tot 30 minuten of langer! Het is dus zaak om veel te experimenteren om de juiste belichtingstijd te vinden. Als de mogelijkheid op de camera zit, bij de persoonlijke instellingen ruisreductie, lange sluitertijden aanzetten dit om de ruis nog meer tegen te gaan.

Stabiliteit

Vanwege de lange sluitertijden is het belangrijk om je statief stevig neer te zetten. Voorkom dat je er tegen aan stoot tijdens een lange belichting, want dan kun je over nieuw beginnen! Na het inkaderen van je onderwerp is het verstandig om de spiegel in de camera op te klappen om bewegingsonscherpte te voorkomen. Die je kunt vinden in de menu “persoonlijke voorkeuze (C.Fn)” Bij de Canon zit hij dan onder optie 8.

Instellingen / richtlijnen ISO waarde.

Er zijn een aantal basis instellingen / richtlijnen bij nachtfotografie. 
Als ISO waarde zou ik kiezen voor maximaal 100 ISO. Hierdoor heb je de minste ruis op de foto. Bij nachtfotografie (omdat er veel zwart in voorkomt) zie je al snel ruis als je voor hogere ISO waarden kiest. Omdat je toch wel een groot gedeelte van de foto scherp wilt hebben zou ik voor een diafragma gaan van minimaal F11 of hoger. Mocht je de Av stand gebruiken op je camera dan zal automatisch de beste sluitertijd hierbij gekozen worden, maar over het algemeen kom je toch op een sluitertijd van minimaal 10 seconden tot wel een minuut.

Ook geeft een F11 het sterren effect van de lampen. Een nadeel hiervan is dat je langere sluitertijden moet gebruiken. Diafragma: klein getal grote opening, groot getal kleine opening.


UV Filter.

Wat ook niet erg onbelangrijk is, is dat veel fotografen een UV Filter gebruiken op hun lens, over het algemeen voor de bescherming. Haal deze filter eraf bij nachtfotografie! Dit omdat je hiermee voorkomt dat je flares van omgevingsverlichting krijgt (als deze aanwezig is). Het gebruik van de zonnekap is ook aan te raden, dit om geen last te hebben van het omgevings licht (strooilicht).

Sluitertijd.

Zoals eerder aangegeven, als je de Av stand gebruikt, berekend de camera zelf welke sluiterijd je moet gebruiken bij de gekozen diafragma. Als je alles zelf wilt instellen en je een diafragma gaat gebruiken van minimaal F11 dan zit je toch wel minimaal op een sluitertijd van 10 seconden. Als je dit niet doet resulteert dit in een te donkere foto. Let wel op dat de foto altijd lichter lijkt op je LCD scherm! Neem daarom voor de zekerheid altijd een paar extra foto’s met ieder een wat langere sluitertijd. Je zult dan zien op je pc dat er zeker weten een perfecte belichte foto bij zit!

De omgeving.

Wees bedacht op storende lichtbronnen in de omgeving, zoals gebouwen, lantaarnpalen, of bewegende lichtbronnen van bijvoorbeeld auto’s, vliegtuigen of boten. Hoe klein ze ook zijn, met een lange belichtingstijd van meerdere minuten kunnen deze grote storende lichtvlekken in je opname veroorzaken. Zie je bijvoorbeeld een auto aankomen dan kun je de lens rustig even afschermen, met je handen of met een donkere doek, om lichtinval te voorkomen. Het gebruik van een zonnekap is hier dus niet ook niet overbodig.

leer_flair
kroatie-raw-2010-103
kroatie-raw-2010-105
kroatie-raw-2010-115
Brug in de nacht

Kleurbalans van een avondfoto.

Fotografen fotograferen over het algemeen met de witbalans op automaat van hun camera. Dit betekent dat de camera zelf tijdens het nemen van de foto zelf de juiste witbalans probeert in te stellen door een gemiddelde meting te doen over het opgenomen beeld. De ene camera is hierin beter dan de andere, maar het blijkt uit praktijk de camera’s niet in staat om bij een avond- of nachtfoto de juiste witbalans in te stellen. Dit moeten we dus zelf gaan doen.

Als je een aantal avondfoto’s in een oogopslag bekijkt, dan ziet je dat kleur een uitermate goede sfeermaker is. Maar altijd zijn avond foto’s, die met een automatische witbalans werden genomen, te rood.

Dit komt voornamelijk door het omgevingslicht. Bijna altijd word er gebruik gemaakt van straatverlichting met een gele kleur. Gasontladingslampen zijn goedkoop in gebruik en redelijk onderhoudsvrij. Als wandelaar door de stad hebben wij hier helemaal geen problemen mee, maar als fotograaf vinden we dit soort verlichting verschrikkelijk, dit zijn juist deze lampen waardoor de witbalans automaat altijd een te rode foto laat zien.

Een van deze mogelijkheden is het handmatig instellen van de witbalans, een andere is om uw camera een meting met een grijskaart te laten uitvoeren. In het meest gemakkelijke geval stelt u de witbalans achteraf in, dit kan door in RAW te fotograferen en in de RAW converter uw witbalans in te geven.

Handmatig uw witbalans invoeren.

Op bijna elke digitale spiegelreflex camera zit een functie om handmatig uw witbalans (vaak WB genoemd) op te geven. Leer deze functie kennen en zorg dat je dit zonder uw handleiding te hoeven bekijken zelf kunt uitvoeren. Je zult zien dat dit de meest belangrijke sfeer factor is die er bestaat.

Kleuren Kaart
LichtbronKleurTemperatuur
Kaars
Gloeilamp
TL-lamp
Halogeenlamp
Flitslicht
Daglicht
Bewolkt
Schaduw
Oranje geel
Warm geel
Lichtgeel
Vaalgeel
Wit
Wit
Lichtblauw
Blauw
1800 K
2400 K
3200 K
3800 K
5000 K
5500 K
6500 K
8000 K 

Accessoire lijst voor gemakkelijke avond opnamen.

Om te kunnen beginnen met avond- en nachtfotografie heb je zeker de volgende zaken minimaal nodig:
Een statief, zaklamp (hoofdlamp), volle batterijen, telefoon, warme kleding, en niet te vergeten eigen veiligheid.
Een afstandbediening voor de ontspanknop van uw camera ,Een mooi uitzicht, is er iets vergeten of moet er iets en het artikel aangepast moet worden, neem dan contact op met mij.

Zelf een artikel schrijven kan ook stuur een mail naar info@kruizenga.net 

gdfgdfgdfh